חיפוש
 
לדף הבית >>     אירית אלישר משפטי משפחתי >>

 חשיבות עריכת צוואה

 

כותבת המאמר הינה עו”ד אירית אלישר מנוף איילון, מומחית לדיני משפחה, גישור וצוואות.  לפני שפונים לעו”ד לצורך עריכת צוואה, חשוב מאד להכין מראש רשימה של כל הנכסים הקיימים בבעלותו של המוריש, לרבות נכסי נדל”ן, מכוניות, כספים המצויים בבנקים ובמקומות אחרים, תכשיטים, אוספי אומנות וכל דבר אחר שהינו בעל ערך כלשהו. (גם כלכלי וגם רגשי).

 

למי מומלץ לערוך צוואה?

לכל אחד אשר רוצה לחלק את רכושו באופן אחר שלא על פי ברירת המחדל בחוק הירושה. אין לדעת מה ילד יום, ורצוי שכל אדם יבטא את רצונותיו לגבי העברת רכושו ליקיריו. בנוסף, ישנם מקרים בהם כדאי לערוך צוואה למרות שהמוריש מעוניין לחלק את ירושתו כחוק, כדי להימנע מתשלומי מס למיניהם. המקרים הנפוצים ביותר בהם מומלץ לערוך צוואה הינם:

 

  • כאשר בני זוג חיים יחד בלי להיות נשואים (ידועים בציבור);
  • כאשר בני זוג נשואים, אבל חיים בנפרד משום שטרם ניתן גט;
  • כאשר אדם מעוניין להוריש את רכושו בחלוקה שונה מזו המפורטת בחוק הירושה, או לאנשים אשר אינם נמנים עם בני משפחתו;
  • כאר אדם מעוניין לסלק את ילדיו או בן זוגו/בת זוגו, או קרובים אחרים, מחלקם בירושתו.
  • בכדי להימנע מתשלומי מס בחלוקת נכס דלא ניידי בין היורשים .
  • נישואים שניים, בהם כבר קיימים ילדים לכל צד.
  • כאשר יש למוריש רכוש רב.

 

  • עריכת הצוואה

  לפני שפונים לעו"ד לצורך עריכת צוואה, חשוב מאד להכין מראש רשימה של כל הנכסים הקיימים בבעלותו של המוריש, לרבות נכסי נדל"ן, מכוניות, כספים המצויים בבנקים ובמקומות אחרים, תכשיטים, אוספי אומנות וכל דבר אחר שהינו בעל ערך כלשהו. (גם כלכלי וגם רגשי).

רשימת יורשים- רצוי גם לחשוב מראש מי מן היורשים יירש מה, ולהגיע מוכן עם הרשימה לעורך הדין בכדי שיערוך את הצוואה בהתאם לרצונו של המצווה, ולהדגיש ולפרט את הבעיות בחלוקה הרצויה במידה וישנן כאלה.

במקרים בהם החליט המוריש לנשל מצוואתו חלק מיורשיו, מנסים המנושלים לתקוף את הצוואה בטענות שונות של הטעיה, אי כשרות, נגועה, וכו’ . לדוגמא יטענו: שבעת עריכת הצוואה, היה המוריש במצב נפשי אשר לא איפשר לו לערוך צוואה כשרה. לכן, על מנת למנוע למשל, טענות אי כשרות בעתיד, בדבר מצבו הנפשי של המצווה בעת עריכת הצוואה, מומלץ במקרים מסוימים לקבל אישור מרופא על כך שבעת עריכת הצוואה, מצבו הנפשי של המצווה היה תקין. כאשר אישור כזה נספח לצוואה, יהיה קשה מאד להוכיח טענות על הצוואה שאינה כדין.

אדם שמעוניין לכתוב צוואה שעל פניו אינה נראית הגיונית- רצוי וחשוב מאד לנמק ולהסביר בגוף הצוואה את המניעים לכך.

 

  • מי הם העדים לצוואה?

הנפוצה ביותר מבין הצוואות הינה צוואה בעדים, צוואה זו צריכה להיות בכתב ולהיחתם על ידי המצווה, בפני שני עדים כשירים ומעל גיל 21. לא כל אחד יכול לחתום כעד לצוואה (למשל, אם הוא בעל עניין בירושה) ולכן חשוב מאד לדעת מה דרישות החוק בנושא זה לפני שעורכים את הצוואה. זו אחת הסיבות להמלצה להיוועץ עם עורך דין במהלך עריכת וחתימת הצוואה.

 

  • לכמה זמן תקיפה צוואה? 

באופן כללי, צוואה תהיה תקפה כל עוד לא נערכה צוואה אחרת, חדשה, במקומה.

רצוי להתייעץ עם בעל מקצוע , עו"ד, בכדי למנוע פגמים בצוואה ולדייק אותה ככל הניתן.

כשם שחשוב לערוך צוואה, כך חשוב לדאוג ולעדכן את הכתוב בה בהתאם למצב הנוכחי של המוריש, היורשים והנכסים.

יש לכם עוד שאלות לאירית אלישר? כנסו!

הטל’ שלי:050-9790482    המיניסייט

דברו איתנו ב whatsapp   
רוצים עוד פרטים? כנסו!

 

רוצה לצ'וטט?
 
 
 
 
למה  mcity

למה mcity

יולי לב מתראיין בערוץ 13

יולי לב מתראיין בערוץ 13

 
 

זכויות הפציינט בעת רשלנות רפואית

תושב העיר פונה לעו”ד ניסן מנו, מנהל פורום בתחום רשלנות רפואית ונזקי גוף, בשאלה:”ניסן שלום. הייתי בטרם בגין כאבים חזקים באוזן ובלסת. נאמר לי שיש לי דלקת באוזן. לאחר מכן התגלה שבכלל זה נובע מעומס על הצוואר שהשליך על הלסת ויצר שם מעין דלקת וטופלתי בפיזיותרפיה. האם זה נחשב לרשלנות מצד הרופא שבדק אותי בטרם והביא לי טיפות אנטיביוטיות לאוזן שבכלל לא היה בהן צורך. במידה וכן מה עושים, זה קרה לפני מס` חודשים”. לתשובת המומחה- כנסו...

מהו סעיף 26 לחוק הירושה ולמה חשוב להכירו

 

צוואה היא האמצעי המשפטי הטוב ביותר מבחינתו של אדם להורות כיצד הוא מעוניין לחלק את רכושו עם הליכתו לבית עולמו. מדובר במסמך משפטי מחייב המבוסס על כיבוד רצון המת המהווה לדברי כבוד הנשיא בדימוס, אהרון ברק, ”חלק מתרבותנו הכללית והמשפטית” וכן ”עיקרון ידוע של המשפט העברי לפיו מצווה לקיים את דבר המת”. להמשך קריאת המאמר של עו”ד גילה עיני, מומחית לדיני משפחה, גישור ועוד, כנסו...

החלקה באולם אירועים- מי ישלם פיצויים?

 

תושבת העיר פונה לעו”ד ניסן מנו, מנהל פורום בתחום רשלנות רפואית ונזקי גוף, בשאלה: ”שלום רב, הייתי בחתונה של חברתי הטובה והחלקתי בשירותים בגלל שהרצפה הייתה רטובה. עקב כך שברתי את הרגל. האם במצב כזה ניתן לתבוע ואיך מתנהל התהליך, תודה”. לתשובת המומחה- כנסו

 
 

 

 

יש לי שאלה לגדי ברקאי
כל מה שקורה בעיר באנר הדר

 

מדורים